Skutki interwencjonizmu na rynku cukru w Unii Europejskiej

Teresa Kondrakiewicz

Streszczenie w języku polskim


Celem artykułu jest analiza i ocena skutków ustawowe] regulacji rynku cukru w Unii Europejskiej ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji w Polsce. Sytuację na rynku cukru w dużej mierze determinują jego ustawowe regulacje. Ze względu na specyfikę przemysłu cukrowniczego, polegającą na jego ścisłym uzależnieniu od rolnictwa branża została objęta regulacjami Wspólnej Polityki Rolnej. Przeprowadzana obecnie reforma rynku cukru ma doprowadzić do spadku cen i zmniejszenia rozmiarów produkcji, a jej głównym celem jest poprawa konkurencyjności unijnego przemysłu cukrowniczego na rynkach świato­wych. Wymaga to kontynuacji wygaszania produkcji w kolejnych cukrowniach i podjęcia dalszych działań restrukturyzacyjnych. Pojawia się pytanie na ile ustawowe mechanizmy regulacji rynku są skuteczne w dostosowywaniu wielkości podaży i popytu oraz stabilizacji cen cukru. Głównym założeniem badawczym jest przyjęcie, iż obowiązujące zasady regulacji rynku są skuteczne jeśli ich stosowanie zapewnia osiągnięcie równowagi miedzy popytem i podażą oraz prowadzi do stabilizacji cen cukru. Brak takich efektów upoważnia do sformułowania stwierdzenia, iż ustawowa regulacja rynku cukru nie przyniosła oczekiwanych rezultatów. Odgórnie ustalane limity produkcyjne, które obecnie są w Polsce niższe od zużycia krajowego, hamują działanie mechanizmów rynkowych, i w efekcie wielkość produkcji nie odpowiada popytowi, a ceny podlegają częstym wahaniom. Niemniej jednak można wskazać również niektóre pozytywne skutki obowiązujących przepisów. Należy do nich poprawa parametrów ekonomiczno-produkcyjnych przemysłu cukrowniczego, jaka nastąpiła dzięki wymuszonym ustawowo działaniom restrukturyzacyjnym.

Słowa kluczowe


rynek cukru; przemysł cukrowniczy; interwencjonizm; nierównowaga

Pełny tekst:

PDF

Bibliografia


Beauvois, Daniel. 2012. Kres kresomanii. „Gazeta Wyborcza", 8-9 września.

Buchowiecki, Mieczysław. 1991. Wspólna polityka rolna EWG w latach osiemdziesiątych. Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Chmielewska, Barbara. 2000. Rynek cukru. Warszawa: FAPA.

Chudoba, Łucja. 2006. Wpływ instrumentów regulacji rynków i Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej na wybrane branże polskiego przemysłu spożywczego. Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Czyżewski, Andrzej i Henisz-Matuszczak, Anna. 2006. Rolnictwo Unii Europejskiej i Polski. Studium porównawcze struktur wytwórczych i regulatorów rynków rolnych. Poznań: Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu.

Eckert, Marian. 1981. Dzieje cukrownictwa w dwudziestoleciu międzywojennym. W: Cz. Łuczak (red.), Dzieje cukrownictwa w Polsce. Poznań: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza, s. 135-194.

Gorzelak, Eugeniusz. 1995. Rolnictwo polskie przed i w trakcie transformacji ustrojowej (studium przemian w sytuacji ekonomicznej). Warszawa: Prace i materiały Instytutu Rozwoju Gospodarczego.

International Sugar Organization , dostęp 30 czerwca 2013.

Jasińska, Janina. 2006. Wspólna Polityka Rolna - reforma rynku cukru. „Biuletyn Informacyjny ARR", nr 8 (182), s. 4-10.

Jurcewicz, Anna; Barbara Kozłowska i Elżbieta Tomkiewicz. 2007. Wspólna Polityka Rolna. Zagadnienia prawne. Warszawa: Wydawnictwa Prawnicze Lexis Nexis, wyd. 2.

Kondrakiewicz, Teresa. 2000. Holdingi w przemyśle cukrowniczym. Procesy dostosowawcze do integracji z Unią Europejską. Lublin: Wydawnictwo UMCS.

Kondrakiewicz, Teresa. 2006. Przebieg i efekty prywatyzacji przemysłu cukrowniczego. W: M. Oliński (red.), Uwarunkowania funkcjonowania sektora publicznego. Olsztyn: Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, s. 79-86.

Kondrakiewicz, Teresa. 2009. Przebieg i rezultaty procesów dostosowawczych przemysłu cukrowniczego w okresie dwudziestu lat transformacji polskiej gospodarki. W: W. Balicki, A. Małecki (red.), Dwadzieścia lat transformacji gospodarczej Polsce. Przemiany sektorowe. Poznań: Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, „Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu" nr 25, s. 143-170.

Makarski, Sylwester. 1998. Funkcjonowanie rynku rolno-żywnościowego. Lublin: Wydawnictwo UMCS.



Data publikacji: 2020-11-16 17:54:39
Data złożenia artykułu: 2020-11-15 22:45:30


Statystyki


Widoczność abstraktów - 431
Pobrania artykułów (od 2020-06-17) - PDF - 205

Wskaźniki


Odwołania zewnętrzne

  • Brak odwołań zewnętrznych


Prawa autorskie (c) 2020 Teresa Kondrakiewicz

Creative Commons License
Powyższa praca jest udostępniana na lcencji Creative Commons Attribution 4.0 International License.