Dobrostan zwierząt w rozumieniu urzędowej kontroli żywności

Agnieszka Serlikowska

Streszczenie w języku polskim


Celem rozważań jest przybliżenie pojęcia dobrostanu zwierząt w urzędowej kontroli żywności w prawodawstwie unijnym i krajowym. Autorka w pierwszej kolejności opisuje podejście do dobrostanu w związku z rozwojem regulacji dotyczącej łańcucha rolno-spożywczego. Następnie przybliża badania dotyczące oczekiwań konsumentów w tym zakresie oraz koncepcję nowej strategii od pola do stołu. W konsekwencji zauważa, że kontrole urzędowe przeprowadza się w związku z weryfikacją zgodności prawodawstwa unijnego w obszarze wymogów dotyczących dobrostanu zwierząt, a nie w obszarze dobrostanu. Ta pozornie niewielka różnica językowa podkreśla, że przepisy mają za podstawowy cel jakość oraz bezpieczeństwo żywności pochodzenia zwierzęcego. W tym kontekście wymogi w zakresie dobrostanu zwierząt są zatem weryfikowanymi przez właściwe organy zasadami dotyczącymi prób uwzględniania zdolności zwierząt do odczuwania w szeroko rozumianym procesie produkcji żywności.


Słowa kluczowe


urzędowa kontrola żywności; dobrostan zwierząt; bezpieczeństwo żywności; strategia od pola do stołu

Pełny tekst:

PDF

Bibliografia


Bombik T., Bombik E., Biesiada-Drzazga B., Dobrostan zwierząt w aspekcie kryteriów i metod oceny, „Przegląd Hodowlany” 2013, nr 6.

Dobrostan zwierząt jest ważny dla konsumentów, 20.12.2023, https://www.ppr.pl/wiadomosci/dobrostan-zwierzat-jest-wazny-dla-konsumentow (dostęp: 5.01.2024).

Doktor J., Wpływ postępowania przedubojowego na jakość tuszki i mięsa kurcząt rzeźnych, „Wiadomości Zootechniczne” 2007, nr 3.

Elżanowski A., Pietrzykowski T., Zwierzęta jako nieosobowe podmioty prawa, „Forum Prawnicze” 2013, nr 1.

European Commission, Eurobarometer Shows How Important Animal Welfare Is for Europeans, 19.10.2023, https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_4951 (dostęp: 5.01.2024).

Europejski Trybunał Obrachunkowy, Dobrostan zwierząt w UE – zmniejszenie dystansu między ambitnymi celami a praktycznym wdrażaniem, Luksemburg 2018.

Korzycka M., Wojciechowski P., System prawa żywnościowego, Warszawa 2017.

Kuszlewicz K., Prawa zwierząt. Praktyczny przewodnik, Warszawa 2019.

Lipińska I., Z prawnej problematyki dobrostanu zwierząt gospodarskich, „Przegląd Prawa Rolnego” 2015, nr 1, DOI: https://doi.org/10.14746/ppr.2015.16.1.3.

Serlikowska A., Wdrażanie unijnej reformy urzędowej kontroli żywności, „Kontrola Państwowa” 2019, nr 6.

Tereszkiewicz K., Choroszy K., Wpływ obrotu przedubojowego na dobrostan tuczników i jakość wieprzowiny, „Przegląd Hodowlany” 2015, nr 1.

Tracz M., Jackowska-Tracz A., Prawa zwierząt a dobrostan zwierząt – potrzeba zmian w Kodeksie Etyki Lekarza Weterynarii, „Życie Weterynaryjne” 2002, nr 97.

Zarząd Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, Dobrostan. Społeczne postrzeganie wołowiny w Polsce, 2023, https://dobrostan.info/wp-content/uploads/2023/10/Dobrostan.-Spoleczne-spostrzeganie-wolowiny-w-Polsce_compressed.pdf (dostęp: 5.03.2024).




DOI: http://dx.doi.org/10.17951/ppa.2023.6.209-221
Data publikacji: 2024-04-30 16:20:54
Data złożenia artykułu: 2024-01-06 17:46:27


Statystyki


Widoczność abstraktów - 97
Pobrania artykułów (od 2020-06-17) - PDF - 60

Wskaźniki



Odwołania zewnętrzne

  • Brak odwołań zewnętrznych


Creative Commons License
Powyższa praca jest udostępniana na lcencji Creative Commons Attribution 4.0 International License.