Specyfika regulacji prawnych dotyczących postępowania ze zwierzętami gospodarskimi podczas uboju

Iryna Siuiva

Streszczenie w języku polskim


W artykule została opisana specyfia regulacji prawnych dotyczących postępowania ze zwierzętami gospodarskimi podczas uboju. Po przeprowadzeniu analizy prawodawstwa ukraińskiego i międzynarodowego określono także wymagania dotyczące transportu żywych zwierząt, co w każdym przypadku musi przebiegać z uwzględnieniem ich biologicznych, gatunkowych i indywidualnych cech. Ponadto przybliżono problemy związane z zastosowaniem humanitarnych metod uboju zwierząt gospodarskich, wymagania w zakresie pierwotnego przetwarzania zwierząt i produktów uzyskanych w wyniku uboju oraz niektóre kwestie dotyczące odpowiedzialności prawnej z tytułu niewłaściwego traktowania zwierząt przeznaczonych do uboju. Opracowanie zawiera również ocenę obecnego stanu funkcjonowania punktów uboju na ukrainie. Na podstawie doświadczeń krajowych i międzynarodowych zaproponowano kierunki rozwoju punktów uboju (ubój przemysłowy) jako elementu infrastruktury rynkowej. Na tle podjętych rozważań sformułowano wnioski dotyczące potrzeby rozwoju punktów uboju jako alternatywy uboju domowego (uboju gospodarczego) w celu pozyskania mięsa do sprzedaży. W artykule przeanalizowano też wady i zalety zakazu sprzedaży mięsa po uboju domowym oraz zaproponowano sposoby poprawy systemu kontroli państwowej w zakresie bezpieczeństwa produktów spożywczych z uwzględnieniem prawa UE i sytuacji społeczno-gospodarczej na Ukrainie.

Słowa kluczowe


zwierzęta gospodarskie; dobrostan zwierząt; ubój zwierząt; odpowiedzialność prawna

Pełny tekst:

PDF (English)

Bibliografia


Analysis of differences in legislation on the welfare of productive animals in Ukraine and the European Union [Electronic resource]. – Access mode: http://ciwf.in.ua/wp-content/uploads/2015/04/Analiz_zaconodavstva.pdf

Francione G. Rain Without Thunder: The Ideology of the Animal Rights Movement. Temple University Press, 1996.

Kopytec N. G. Operation of the system of marketing of livestock products: a theoretical and practical aspect: monograph. K. Institute of Agrarian Economics, 2007. 210 p.

Kovalenko T., Marchenko S. Legal regulation of economic activity in the agro-industrial complex of Ukraine: textbook. K .: Yurincom Inter, 2015.-296 p.

Marchenko S. Organizational and legal issues of commodity agricultural production in Ukraine: monograph. K.: Horizons, 2008. - 200 p.

Oharenko Yu. Is it necessary to prohibit the sale of animal meat from household slaughter and circulation of unprocessed milk and home-made cheese? German-Ukrainian Agricultural Policy Dialogue. 2013. №7. S. 2.

Ryder R., Animal Revolution: Changing Attitudes Towards Speciesism. Berg, 2000.

The number of slaughterers during 2 years decreased by almost 10% [Electronic resource]. – Access mode: https://usba.com.ua/kilkist-zabiinikiv-za-2-roki-skorotilasa-maize-na-10

Veterinary law: textbook / ed. V.M. Yermolenko - K .: NUBIP of Ukraine, 2015 - 300 p.




DOI: http://dx.doi.org/10.17951/ppa.2018.1.71-79
Data publikacji: 2019-07-02 09:16:38
Data złożenia artykułu: 2018-12-13 00:11:28


Statystyki


Widoczność abstraktów - 632
Pobrania artykułów (od 2020-06-17) - PDF (English) - 267

Wskaźniki



Odwołania zewnętrzne

  • Brak odwołań zewnętrznych


Creative Commons License
Powyższa praca jest udostępniana na lcencji Creative Commons Attribution 4.0 International License.