Determinants of Business Survivability: Literature Review
Анотація
Purpose – The goal of this article was to define the concept of business survivability on the basis of a review of subject literature, as well as to identify the main determinants influencing the survivability of micro and small businesses based on an analysis of empirical studies that most often included a five-year observation of an enterprise – from the moment of its establishment, until it was deregistered, or the observation period was over.
Design/Methodology/Approach – The author utilises a review of Polish and foreign subject literature, as well as secondary research regarding the survivability of micro and small businesses in the 20th and 21st centuries.
Findings – The results suggest significant differences in business survivability depending on the country of origin of a given enterprise. The factors determining business survivability were divided into micro and macroeconomic, and their presence is vital for the company to persevere in turbulent market conditions.
Originality/Value – This article is a compilation of definitions of business survivability across foreign and Polish studies of micro and small businesses after 2000. The paper compares the results of business survivability in Poland and western countries.
Ключові слова
Повний текст:
PDF (English)Посилання
Agarwal, R., Audretsch, D.B. (2001). Does Entry Size Matter? The Impact of the Life Cycle and Technology on Firm Survival. The Journal of Industrial Economics, vol. 49, no. 1, pp. 21–43.
Agarwal, R., Gort, M. (1996). The Evolution of Markets and Entry, Exit and Survival of Firms. The Review of Economics and Statistics, vol. 78, no. 3, pp. 489–498.
Audretsch, D.B. (1991). New Firm Survival and the Technological Regime. The Review of Economics and Statistics, vol. 73, no. 3, pp. 441–450.
Audretsch, D.B., Houweling, P., Thurik, A. (2000). Firm Survival in the Netherlands. Review of Industrial Organization, vol. 16, no. 1, pp. 1–11.
Esteve-Pérez, S., Mañez-Castillejo, J.A. (2008). The Resource-Based Theory of the Firm and Firm Survival. Small Business Economics, vol. 30, no. 3, pp. 231–249.
Fotopoulos, G., Louri, H. (2000). Location and Survival of New Entry. Small Business Economics, vol. 14, no. 4, pp. 311–321.
Gaweł, A. (2010). Czynniki wpływające na przetrwanie lub upadek przedsiębiorstwa. Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa, nr 9.
Gaweł, A. (2011). Struktura sektora przedsiębiorstw w województwach jako czynnik wpływający na tworzenie i upadek firm. Studia Regionalne i Lokalne / Europejski Instytut Rozwoju Regionalnego i Lokalnego UW, Sekcja Polska Regional Studies Association, nr 1.
Geroski, P.A., Mata, J., Portugal, P. (2007). Founding Conditions and the Survival of New Firms, DRUID Working Papers, no. 11.
Grunert, K.G., Ellegaard, C. (1992). The Concept of Key Success Factors: Theory and Method, MAPP.
Kimura, F., Fujii, T. (2003). Globalizing Activities and the Rate of Survival: Panel Data Analysis on Japanese Firms. Journal of the Japanese and International Economics, no. 17.
Mahmood, T. (2000). Survival of Newly Founded Business: A Log-Logistic Model Approach, Small Business Economics, vol. 14.
Mączyńska-Ziemacka, E. (2009). Upadłości przedsiębiorstw – dysfunkcje, ich przyczyny. Zeszyty naukowe Małopolskiej Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Tarnowie, no. 2(13).
Matejun, M. (2008). Czynniki rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw na podstawie badań w mikroregionie łódzkim. Teoria i praktyka zarządzania rozwojem organizacji, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź.
Ortega-Argilés, R., Moreno, R. (2007). Firm Competitive Strategies and the Likelihood of Survival. The Spanish Case. Papers on Entrepreneurship, Growth and Public Policy, no. 5.
Penc-Pietrzak, I. (2010). Planowanie strategiczne w nowoczesnej firmie, Warszawa.
Ptak-Chmielewska, A. (2012). Likwidacja a upadłość przedsiębiorstw w Polsce. In: S. Morawska (ed.), Ekonomia i prawo upadłości przedsiębiorstw. Zarządzanie przedsiębiorstwem w kryzysie, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa.
Skawińska, E., Zalewski, R.I. (2016). Konkurencyjność – kluczowe czynniki sukcesu przedsiębiorstw XXI wieku. Przegląd Organizacji, nr 3, Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa, Warszawa.
Strotmann, H. (2007). Entrepreneurial Survival. Small Business Economic, vol. 28, no. 1, pp. 87–104.
DOI: http://dx.doi.org/10.17951/ijsr.2017.0.6.183
Date of publication: 2018-04-25 11:09:25
Date of submission: 2018-02-24 12:22:42
статистика
показники
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.
##submission.copyrightStatement##
##submission.license.cc.by4.footer##