Awareness of Catering Staff about Allergen Management

Jolanta Król, Magdalena Stobiecka, Aneta Brodziak

Abstract


The aim of the research was to assess the awareness of catering staff about allergen management. The research tool was a questionnaire consisting of 25 questions, addressed to employees of catering establishments of the nutritional type (restaurant) and supplementary (cafeteria) and closed network (school canteen). It was shown that many employees, regardless of the type of plant, did not have even elementary knowledge about the allergens present in the dishes and did not know the applicable procedures and provisions concerning the provision of information on allergens to consumers.


Keywords


gastronomy, employees, allergens

Full Text:

PDF (Język Polski)

References


Dzwolak W. (2015), Zarządzanie alergenami w produkcji środków spożywczych, „Problemy Jakości”, nr 4, s. 24–28.

Fiocchi A., Schunemann H.J., Brozek J., Restani P., Beyer K., Troncone R., Martelli A., Terracciano L., Bahna S.L., Rance F., Ebisawa M., Heine R.G., Assa’ad A., Sampson H., Verduci E., Bouygue G.R., Baena-Cagnani C., Canonica W., Lockey R.F. (2010), Diagnosisand rationale for actionagainst cow’s milkallergy (DRACMA): A summary report, “Journal of Allergy and Clinical Immunology”, nr 126 (6), s. 1119–1128. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jaci.2010.10.011.

Ford L.S., Taylor S.L., Pacenza R., Niemann L.M., Lambrecht D.M., Sicherer S.H. (2010), Food allergen advisory labeling and product contamination with egg, milk, and peanut, “Journal of Allergy and Clinical Immunology”, nr 126 (2), s. 384–385. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jaci.2010.05.034.

Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. (2010), Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka, Wyd. C.H. Beck, Warszawa.

Majchrzak B. (2014), Nowe wymagania dotyczące znakowania ważne od 13 grudnia 2014 r., „Przemysł Spożywczy”, nr 8, s. 26–31.

Olszak J. (2014), Znakowanie alergenów – nowe wymagania, „Przemysł Spożywczy”, nr 8, s. 50–53.

Ocena stanu sanitarnohigienicznego oraz sytuacji epidemiologicznej m. st. Warszawy w roku 2016 – raport, luty 2017.

Raport z Kontroli Inspekcji Handlowej w gastronomii, 2018.

RASFF, (2017), The Rapid Alert System for Food and Feed. 2016 Annual Report. European Commission – Health and Food Safety.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139 z 30.04.2004).

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1924/2006 i (WE) Nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) Nr 608/2004. (Dz.U. UE, L 304/18).




DOI: http://dx.doi.org/10.17951/teka.2019.14.1.103-110
Date of publication: 2020-03-17 20:30:56
Date of submission: 2018-09-13 15:11:15


Statistics


Total abstract view - 1589
Downloads (from 2020-06-17) - PDF (Język Polski) - 594

Indicators



Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2020 Jolanta Król, Magdalena Stobiecka, Aneta Brodziak

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.