«Nez arraché, yeux brûlés»: expressions olfactives imagées en français et en hongrois

Gabriella Fekete

Streszczenie w języku polskim


Zmysły są narządami percepcji, które pozwalają ciału rozumieć świat zewnętrzny. Wielu antropologów i filozofów twierdziło, że istnieją hierarchie zmysłów w zależności od kultury. Dla przykładu,
zmysł węchu jest zaniedbany w zachodnich społeczeństwach. Jest to potwierdzone brakiem słownictwa i innych form językowych odnoszących się do węchu.
Niniejsze studium próbuje wykryć potencjalne wzory syntaktyczne i semantyczne w idiomach języka francuskiego oraz węgierskiego dotyczących węchu. Schematy takie istnieją, choć struktury języków nie są do siebie podobne.

Słowa kluczowe


węch; idiomy; wzorce syntaktyczne i semantyczne; francuski; węgierski

Pełny tekst:

PDF (Français (France))

Bibliografia


Bárdosi V., Kiss G., Szólások. 5000 magyar állandósult szókapcsolat betűrendes értelmező dióhéjszótára, Az ékesszólás kiskönyvtára, Tinta Könyvkiadó, 2e édition, Budapest 2005.

Boccara M., L’écriture de la nuit, [in:] D. Rey-Hulman, M. Boccara, Odeurs du monde, Écritures de la nuit, L’Harmattan Paris / Montréal 1998, p. 10–21.

Candau J., L’odeur médiane du couvre-lit de tante Léonie , [in:] Voir [barré], n° 28–29, 2004, p. 72– 87.

Classen C., The Color of Angels: Cosmology, Gender and the Aesthetic Imagination, Routledge London / New York1998.

Classen C., Worlds of Sense: Exploring the Senses in History and Across Culture, Routledge, New York 1993.

David S., Dubois D., Rouby C., Schaal B., L’expression des odeurs en français : analyse lexicale et représentation cognitive, [in:] Intellectica 24, 1997, p. 51–83.

Dubois D., Sens communs et sens commun : expériences sensibles; connaissance(s) ou doxa ?, [in:] Langages 170, 2008, p. 41–53.

Dubois D., Rouby C., Names and categories for odors: the veridical label revisited, [in:] C. Rouby, B. Schaal, D. Dubois, R. Gervais, A. Holley, Olfaction, Taste, and Cognition, Cambridge University

Press, Cambridge 2002.

Eckhardt S., Francia-Magyar Nagyszótár, Akadémiai Kiadó, Budapest 1992a.

Eckhardt S., Magyar-Francia Nagyszótár, Akadémiai Kiadó, Budapest 1992.

Fekete G., Les phrasèmes concernant les parties du corps en français et en hongrois (Le cas de structures avec „avoir” et de leurs équivalents en hongrois), Mémoire de DEA non-publié,

Sciences du Langage, Université Stendhal – Grenoble 3, 2003.

Fekete G., Krzyżanowska A., Les phrasèmes concernant les parties du corps en français, en hongrois et en polonais, [in:] Synergies – Pologne, 1:3, 2006, p. 117–130.

Gross N., Jones R. A., Durkheim’s philosophy lectures. Notes from thee Lycée de Sens Course, 1883-1884, Cambridge University Press, Cambridge 2004, p. 72–77.

Howes D., Scent, Sound and Synaesthesia. Intersensoriality and Material Culture Theory, [in:] C.Tilley, W. Keane, S. Küchler, M. Rowlands, P. Spyer, Handbook of Material Culture, Sage,

London 2006, p. 161–172.

Kelly L., Hierarchies of the Senses: Investigating Color, Texture and Scent in American English, Thèse Senior non-publiée, Sociologie et Anthropologie, Eckardt Senior Project, 2009.

Le Guérer A., L’odorat, un sens à part, www.parlonscosmetiques.com, consulté le 18.09.2012.

Meierhenrich U. J., Golebiowski J., Fernandez X., Cabrol-Bass D., De la molécule à l’odeur. Les bases moléculaires des premières étapes de l’olfaction, [in:] L’actualité chimique. août-septembre

, no 289, 2005, p. 29–40.

Mike Á., Parfüm. Az illat mediális reprezentációi, XI. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia, Kolozsvár, 23–24 mai 2008.

O. Nagy Gábor, Mi fán terem?, Talentum, Budapest 2003.

Picoche J., Structures sémantiques du lexique français, Nathan, Paris 1986.

Rat M., Dictionnaire des expressions et locutions traditionnelles, Larousse, Paris 1999.

Schaal B., Kontar F., Médiations olfactives de la socialisation précoce, [in:] D. Rey-Hulman, M. Boccara, Odeurs du monde, Écritures de la nuit, L’Harmattan, Paris / Montréal 1998, p. 293–

Theissen A., Sentir: les constructions prédicatives de l’olfaction, [in:] Langages, 2011/1-no181, 2011, p. 109–125.




DOI: http://dx.doi.org/10.17951/ff.2014.32.0.163
Data publikacji: 2014-05-21 00:00:00
Data złożenia artykułu: 2015-07-25 23:16:43

Odwołania zewnętrzne

  • Brak odwołań zewnętrznych


Prawa autorskie (c) 2015 Gabriella Fekete

Creative Commons License
Powyższa praca jest udostępniana na lcencji Creative Commons Attribution 4.0 International License.