Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego w warunkach wojennych

Yuriy Shpak, Mariia Dehtiarenko, Yevheniia Fedorchuk, Oleksandr Fedorchuk

Streszczenie w języku polskim


Bezpieczeństwo żywnościowe jest obiektywną koniecznością rozwoju ludzkości w warunkach globalizacji, w tym globalizacji rolno-żywnościowej. Pojęcie to staje się krytyczne przy zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego w warunkach prawa wojskowego. Celem artykułu jest wyjaśnienie i udoskonalenie podstaw teoretycznych i metodologicznych oraz opracowanie praktycznych rekomendacji dotyczących tworzenia systemu bezpieczeństwa żywnościowego Ukrainy, ujawnienie istoty bezpieczeństwa żywnościowego, a także określenie jego miejsca w systemie bezpieczeństwa ekonomicznego państwa i na tej podstawie pogłębienie interpretacji terminu „system bezpieczeństwa żywnościowego” w warunkach wojny. Autorzy utrzymują, że bezpieczeństwo żywnościowe powinno być rozpatrywane z perspektywy jego znaczenia gospodarczego, uwzględniając, że lokalizuje ono możliwości i strategiczne konieczności dobrobytu publicznego. Pod pojęciem systemu bezpieczeństwa żywnościowego w warunkach wojny należy rozumieć ogół środków organizacyjnych, ekonomicznych, społecznych, prawnych, informacyjnych, naukowych i innowacyjnych, ekologicznych oraz innych, nakierowanych na ochronę żywotnych interesów ludzi, samorządów i państwa kosztem fizycznej, ekonomicznej i społecznej dostępności, a także bezpieczeństwo i jakość produktów żywnościowych, stabilność bezpieczeństwa żywnościowego ludności i niezależność żywnościową. Stwierdzono, że partnerstwo społeczne i solidarność obywatelska w warunkach wojny w zakresie zarządzania rozwojem systemów rolnych i żywnościowych, ochrony środowiska oraz zachowawczego wykorzystania zasobów naturalnych, a także przejrzystość polityki bezpieczeństwa żywnościowego powinny być wbudowane w system zasad jego zapewnienia.


Słowa kluczowe


bezpieczeństwo żywnościowe; prawo wojskowe; konflikt zbrojny; system bezpieczeństwa żywnościowego; samowystarczalność

Pełny tekst:

PDF (English)

Bibliografia


LITERATURE

Martin-Shields C.P., Stojetz W., Food Security and Conflict: Empirical Challenges and Future Opportunities for Research and Policy Making on Food Security and Conflict, “World Development” 2019, vol. 119, DOI: https://doi.org/10.1016/j.worlddev.2018.07.011.

Mostova A.D., Current State of Food Security in Ukraine and Methodical Approaches to Its Evaluation, “Black Sea Economic Studies” 2019, no. 43.

Stamoulis K., Zezza A., Conceptual Framework for National Agricultural, Rural Development and Food Strategies and Policies, Rome 2003.

Tikhonova N.O., Food Security of the State: Threats and Prospects, “Scientific Bulletin of Kherson State University. Series: Economic Sciences” 2014, vol. 8(4).

World Bank, Poverty and Hunger: Issues and Options for Food Security in Developing Countries, 1986.

Zinchuk T.O. (ed.), European Union Agrarian Policy: Critics and Prospects, Kyiv 2019.

ONLINE SOURCES

FAO, IFAD, UNICEF, WFP, WHO, The State of Food Security and Nutrition in the World 2018: Building Climate Resilience for Food Security and Nutrition, 2018, https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/f5019ab4-0f6a-47e8-85b9-15473c012d6a/content (access: 10.10.2024).

FAO, IFAD, WFP, Monitoring Food Security and Nutrition in Support of the 2030 Agenda for Sustainable Development: Taking Stock and Looking Ahead, 2016, https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/5838d561-04da-4d3e-bff3-9d71b4d410b0/content (access: 10.10.2024).

People’s Deputies of Ukraine, Draft of the Law of Ukraine No. 8370-1 of 28 April 2011 “About Food Safety of Ukraine”, https://ips.ligazakon.net/document/JF6GI01A (access: 10.10.2024).

Resolution 2417 (2018) adopted by the Security Council at its 8267th meeting on 24 May 2018, https://digitallibrary.un.org/record/1627380?ln=en (access: 10.10.2024).

UN General Assembly, Transforming Our World: The 2030 Agenda for Sustainable Development, https://www.ua.undp.org/content/ukraine/uk/home/library/sustainable-development-report/the-2030-agenda-for-sustainable-development.html (access: 10.10.2024).

UNDP, Human Development Report 1994, https://hdr.undp.org/system/files/documents/hdr1994encompletenostats.pdf (access: 10.10.2024).

United Nations, Food Systems Summit 2021: Action Tracks, https://www.un.org/en/food-systems-summit/action-tracks (access: 10.10.2024).

United Nations, Report of the World Food Conference: Rome, 5–16 November 1974, 1975, https://digitallibrary.un.org/record/701143/files/E_CONF.65_20-EN.pdf?ln=en (access: 10.10.2024).

Zalizniuk V.P., Evolution of the Concept and the Food Security Measures, 2016, http://www.dy.nayka.com.ua/?op=1&z=1249 (access: 10.10.2024).

LEGAL ACTS

Order of the Cabinet of Ministers of Ukraine No. 327-r of 29 June 2022 “On Approval of the Plan of Measures to Ensure Food Security under Martial Law”, https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-planu-zahodiv-z-a327r (access: 10.10.2024).

Order of the Ministry of Economic Development and Trade of Ukraine No. 1277 of 29 October 2013 “On Approval of the Guidelines for the Calculation of the Economic Security Level of Ukraine”, http://cct.com.ua/2013/29.10.2013_1277.htm (access: 10.10.2024).




DOI: http://dx.doi.org/10.17951/sil.2024.33.4.31-41
Data publikacji: 2024-12-23 16:38:18
Data złożenia artykułu: 2024-01-13 17:56:53


Statystyki


Widoczność abstraktów - 36
Pobrania artykułów (od 2020-06-17) - PDF (English) - 0

Wskaźniki



Odwołania zewnętrzne

  • Brak odwołań zewnętrznych


Prawa autorskie (c) 2024 Yuriy Shpak, Mariia Dehtiarenko, Yevheniia Fedorchuk, Oleksandr Fedorchuk

Creative Commons License
Powyższa praca jest udostępniana na lcencji Creative Commons Attribution 4.0 International License.