Activities of the Lublin City Council Related to Provisioning in the Years 1915–1918

Mariola Szewczak-Daniel

Abstract


Provisioning is the supply of basic goods to the population, while the role of the state in the field of provisioning is not limited to the provision of food products only. Provisioning activities may also consist in the production and transport of basic goods during periods of shortages or speculation, in particular during wars. To combat these negative phenomena, the state introduced food rationing, taking over the monopoly of trade and using the ration stamp supply system. In Poland, ration stamps were first introduced during World War I. In fact, this system failed to meet the needs of the population and increased the gaps between the different layers of society, i.e. the richer population, which could buy food at any market price, and the poorer one, which suffered from hunger. The objective of the article is to discuss the activities of the Lublin City Council in the field of supplying the city’s residents with food and basic goods in the years 1915–1918. The analysis of the activities of the Lublin City Council in this respect leads to the conclusion that the deficiencies in the provisioning by the city resulted not from the poor functioning of the Provisioning Department, but from the conditions attributable to the war.


Keywords


provisioning; Provisioning Department; Lublin City Council; ration stamps; World War I

Full Text:

PDF (Język Polski)

References


ŹRÓDŁA ARCHIWALNE

Archiwum Państwowe w Lublinie:

– Akta m. Lublina 1915–1918, sygn. 5, 18, 332, 336, 337, 341, 343, 344, 347, 348, 350, 352, 358, 365, 399;

– Akta m. Lublina 1918–1939, sygn. 41.

ŹRÓDŁA DRUKOWANE

Aprowidowanie ludności, „Dziennik Zarządu m. Lublina” 1923, nr 27.

Komunikat władz okupacyjnych, „Głos Lubelski” 1917, nr 61.

Ogonki, „Głos Lubelski” 1918, nr 36.

Polska Centrala Handlowa, „Głos Lubelski” 1917, nr 170.

Polska Centrala Handlowa, „Głos Lubelski” 1917, nr 173.

Sprawa fałszerzy kart żywnościowych, „Głos Lubelski” 1917, nr 141.

Z posiedzenia Rady Miejskiej, „Głos Lubelski” 1917, nr 11.

Z posiedzenia Rady Miejskiej, „Głos Lubelski” 1917, nr 48.

Z posiedzenia Rady Miejskiej, „Głos Lubelski” 1917, nr 49.

Z posiedzenia Rady Miejskiej, „Głos Lubelski” 1917, nr 69.

Z Rady Miejskiej, „Głos Lubelski” 1917, nr 69.

LITERATURA

Czekalski T., Aprowizacja ludności cywilnej w czasie I wojny światowej. Wojna jako katalizator zmian kultury kulinarnej w Europie, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Jagiellońskiego. Prace Historyczne” 2016, z. 3.

Ćwik W., Reder J., Lubelszczyzna. Dzieje rozwoju terytorialnego, podziałów administracyjnych i ustroju władz, Lublin 1977.

Ihnatowicz I., Biernat A., Vademecum do badań nad historią XIX i XX wieku, Warszawa 2003.

Jarosz D., Pasztor M., Afera mięsna, Toruń 2004.

Jonca K., Historia gospodarcza Polski w zarysie do 1939 roku, Wrocław 1984.

Korzeniowski M., Lubelski Miejski Komitet Obywatelski w latach 1914–1915, „Rocznik Lubelski” 1989–1990, nr 31–32.

Kostrowicka I., Landau Z., Tomaszewski J., Historia gospodarcza Polski XIX i XX wieku, Warszawa 1966.

Lewandowski J., Austro-Węgry wobec sprawy polskiej w czasie I wojny światowej. Początki zarządu okupacyjnego w Królestwie, „Przegląd Historyczny” 1975, vol. 66(3).

Lewandowski J., Królestwo Polskie pod okupacją austriacką 1914–1918, Warszawa 1980.

Marczuk J., Samorząd miasta Lublina 1915–1918, „Kwartalnik Historyczny” 1979, nr 2.

Matuska J., Aprowizacja ludności Poznania w czasie I wojny światowej, „Dzieje Najnowsze” 2003, vol. 35(4).

Roszkowski W., Aprowizacja, [w:] Encyklopedia historii gospodarczej Polski, red. A. Mączak, t. 1, Warszawa 1981.

Siebeneichen A., Reglamentacja handlu w Polsce, Warszawa 1920.

Szewczak-Daniel M., Od władz obcych do polskich w Lublinie lat I wojny światowej, [w:] Pogranicza w historii prawa i myśli polityczno-prawnej, red. D. Szpoper, P. Dąbrowski, Gdańsk–Olsztyn 2017.

Szewczak-Daniel M., Organizacja i zasady funkcjonowania Zarządu miasta Lublina 1915–1918, [w:] Dzieje biurokracji, red. T. Bykowa, A. Górak, G. Smyk, t. 6, Lublin 2016.

Szewczak-Daniel M., Zarząd miasta Lublina 1915–1939. Zasady organizacji i funkcjonowania, Lublin 2021.

Zawistowski A., Kartkowy handel reglamentowany na ziemiach polskich, „Kwartalnik Kolegium Ekonomiczno-Społecznego. Studia i Prace” 2018, nr 3(35).

AKTY PRAWNE

Rozporządzenie Naczelnego Wodza Armii z dnia 26 lipca 1915 r. dotyczące cen maksymalnych za plony rolne i zarządzeń co do zużytkowania zbiorów, Dziennik Rozporządzeń c. i k. Zarządu Wojskowego w Polsce, cz. VI, nr 27.

Rozporządzenie Naczelnego Wodza Armii z dnia 15 września 1915 r. dotyczące przymusowego zarządu i nadzoru nad przedsiębiorstwami przemysłowymi i rolnymi, Dziennik Rozporządzeń c. i k. Zarządu Wojskowego w Polsce, cz. IX, nr 37.

Rozporządzenie Naczelnego Wodza Armii z dnia 18 grudnia 1915 r. dotyczące wywozu z obszaru okupowanego i ruchu granicznego, Dziennik Rozporządzeń c. i k. Zarządu Wojskowego w Polsce, cz. XIII, nr 47.

Rozporządzenie Naczelnego Wodza Armii z dnia 18 sierpnia 1916 r. dotyczące ordynacji miejskiej dla Kielc, Lublina, Piotrkowa i Radomia, Dziennik Rozporządzeń c. i k. Zarządu Wojskowego w Polsce, cz. XXV, nr 64.

Rozporządzenie Naczelnego Wodza Armii z dnia 4 października 1916 r. dotyczące obrotu handlowego w obrębie obszaru okupowanego i wywozu z obszaru okupowanego, Dziennik Rozporządzeń c. i k. Zarządu Wojskowego w Polsce, cz. XXVIII, nr 71.

Rozporządzenie Naczelnego Wodza Armii z dnia 4 października 1916 r. dotyczące zaopatrywania ludności w niezbędne artykuły, Dziennik Rozporządzeń c. i k. Zarządu Wojskowego w Polsce, cz. XXVIII, nr 70.

Rozporządzenie z dnia 13 października 1916 r. dotyczące ograniczeń w spożywaniu mięsa, Dziennik Rozporządzeń c. i k. Zarządu Wojskowego w Polsce, cz. XXVIII, nr 79.

Rozporządzenie z dnia 7 marca 1917 r. dotyczące zarządzeń w sprawie oszczędzania światła i opału, Dziennik Rozporządzeń c. i k. Zarządu Wojskowego w Polsce, cz. VII, nr 31.

Rozporządzenie z dnia 24 marca 1917 r. dotyczące zakazu farbowania kurzych jaj i wprowadzania w obrót farbowanych jaj kurzych, Dziennik Rozporządzeń c. i k. Zarządu Wojskowego w Polsce, cz. VII, nr 33.

Rozporządzenie z dnia 3 kwietnia 1917 r. dotyczące zaprowadzenia czasu letniego na rok 1917 r., Dziennik Rozporządzeń c. i k. Zarządu Wojskowego w Polsce, cz. VII, nr 35.

Rozporządzenie z dnia 16 maja 1917 r. dotyczące ograniczeń w używaniu nafty w czasie od 1 czerwca do dnia 15 września 1917 r., Dziennik Rozporządzeń c. i k. Zarządu Wojskowego w Polsce, cz. X, nr 45.

Rozporządzenie z dnia 22 maja 1917 r. dotyczące wprowadzenia dni bez mąki i kartofli, Dziennik Rozporządzeń c. i k. Zarządu Wojskowego w Polsce, cz. X, nr 47.




DOI: http://dx.doi.org/10.17951/g.2023.70.3.31-48
Date of publication: 2024-01-11 14:19:24
Date of submission: 2023-09-07 17:53:56


Statistics


Total abstract view - 113
Downloads (from 2020-06-17) - PDF (Język Polski) - 50

Indicators



Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2024 Mariola Szewczak-Daniel

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.