Szkolna edukacja żywieniowa a preferowane sposoby odżywiania uczniów

Barbara Wolny

Abstract


Artykuł podejmuje ważny i aktualny problem związany z realizacją edukacji żywieniowej w szkole. W prowadzonych rozważaniach przedstawione zostało stanowisko szkoły jako instytucji wspierającej działania rodziny w zakresie zdrowego żywienia dzieci i młodzieży. Potrzebę realizacji edukacji żywieniowej w szkole podkreśla obserwowany wzrost nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży.
Potwierdzają to najnowsze wyniki badań HBSC realizowanych przez WHO (2012). W grupie badanych nastolatków w Polsce 29% ma nadwagę. Narastająca „epidemia otyłości” dzieci i młodzieży
jest konsekwencją m. in. braku ruchu, unikania lekcji wychowania fizycznego, spędzania czasu wolnego przed komputerem, złych nawyków żywieniowych wynoszonych z domu, w tym szczególnie niskiego spożycia owoców i warzyw. Artykuł prezentuje wyniki badań przeprowadzonych w grupie nauczycieli i uczniów szkół  podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Przedstawiona analiza i interpretacja wyników badań z jednej strony wskazuje na szerokie działania nauczycieli w zakresie realizacji edukacji żywieniowej, z drugiej daje ocenę sposobu odżywiania uczniów, która w wielu obszarach budzi niepokój i wymaga wzmocnienia i zmiany dotychczasowych działań szkoły.

Keywords


edukacja; nauczyciel; uczeń; zdrowie; żywienie; odżywianie; aktywność fizyczna

Full Text:

PDF (Język Polski)


DOI: http://dx.doi.org/10.17951/lrp.2013.32.0.181
Date of publication: 2015-07-09 01:50:23
Date of submission: 2015-07-08 23:34:08


Statistics


Total abstract view - 1382
Downloads (from 2020-06-17) - PDF (Język Polski) - 983

Indicators





Copyright (c) 2015 Barbara Wolny

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.